Škola, která vede dovnitř

Rád bych vám představil Michaelu Cmíralovou a její program, který “dokáže” podle mne přesně to, co by správný sebepoznávací kurz dokázat měl. Tedy poznat sama sebe skutečně do hloubky a celistvosti a zároveň přenést tyto vhledy do každodenního života. Michaela za ty roky, co se známe-neznáme, vystudovala psychologii a psychoterapii, založila Sebeškolu a před šesti lety rozjela unikátní osmiměsíční Transformační program pro pravidelnou dlouhodobou skupinovou práci. Pojďme se dozvědět více.

Škola, která vede dovnitř Můžeš nám prosím svůj program přiblížit? Jak se liší od klasických seberozvojových workshopů a terapií? Máš nějaké konkrétní příklady, jak lidem může pomoci?

“To, čím je Transformační program jiný, je především jeho dlouhodobost. Organizovala jsem před tím večerní workshopy a lidé měli vhledy, ale pak se za dva měsíce vrátili a na ty stejné věci si přicházeli znovu. Neměla jsem pocit, že to vede ke změně. Proto jsem sepsala, tehdy jen do šuplíku, návrh na program, který by nabídl takové podmínky, aby vedl k reálné změně. Tehdy jsem si nemyslela, že někdy doopravdy vznikne, ale události se až neuvěřitelně poskládaly tak, že se program stal realitou a že se také rok, co rok naplnil i když moje marketingové dovednosti jsou v podstatě nulové," směje se Michaela.

No a pak už se program šířil tak nějak mezi účastníky. Často jeden rok odchodil nějaký muž nebo žena a příští rok nám poslal partnera nebo partnerku. A protože každý rok otvíráme jeden běh pouze pro 14 účastníků, program začal žít svým životem. Sice to bylo pro mne hodně práce kolem, ale i když jsem si rok co rok říkala, že s tím skončím, vždycky při závěrečném sdílení všech účastníků, změním názor. Sama jsem pokaždé překvapená a dojatá, když účastníci po těch osmi měsících sdílí, co jim program udělal s jejich životem.
Například Petrovi, který nastoupil do programu pět let od jeho rozvodu, se podařilo znovu si dovolit milovat. Po dvou měsících po ukončení programu měl svůj první vztah od rozvodu. Podle Petra to bylo především díky změně jeho vztahu k sobě samému. Díky mindfulness a nácviku laskavosti ke svým chybám začal být mnohem laskavější.

“Mimo to jsem se v programu dotknul především kvality bezpečí, která byla nesená lektory a byla pro mne zásadní. Tím, že jsem zažil takhle bezpečný prostor, nehledal jsem tuhle kvalitu u mé ženy. Přestal jsem jí tak stavět do role matky, která by o mne měla pečovat a dát mi bezpečí, ale mohl jsem ji vedle sebe mít jako ženu, s kterou to vždy zcela bezpečné být nemusí,” říká Petr.

Podobně silnou proměnu zažila i Lucia, která přišla do programu s tím, že jí v jednu dobu jejího života nic nedávalo smysl. “Nic mě nebavilo, cítila jsem neklid a prázdnotu. Navenek věci vypadaly v pořádku, ale uvnitř jsem trpěla.” Lucia si díky programu začala být sama sebou jistější v práci i v partnerském vztahu. Předtím se snažila hlavně, aby ostatní byli spokojení. Díky programu se naučila vnímat, co je dobré pro ni.

Sama říkáš, že tě ve škole učili, jak pracovat se světem kolem sebe, nikdo ti ale neukázal, jak pracovat se světem, který máš uvnitř. Podařilo se objevit něco v sobě i tobě?

“Ano, abych byla upřímná, původně jsem celý program složila tak trochu pro sebe. Ve škole jsme brali chemii a zeměpis, ale že by mi někdo pojmenoval moje emoce nebo mi řekl, jak s nimi zacházet, když jsou příliš silné, jak navazovat dobře vztahy s druhými, že mám být pozorná ke svým potřebám a desítky dalších věcí, které bych si přála vědět, zůstaly neoslovené.

A ani doma jsme o emocích nijak zvlášť nemluvili. Takže jsem si tímto programem splnila primárně svůj sen. Pak se ale ukázalo, že tuhle potřebu učit se sami o sobě a lépe sami se sebou a s druhými zacházet má hodně lidí, takže proto program funguje a dokonce jsem na žádost účastníků vytvořila i navazující,” vypráví Michaela.

I ostatním program pomohl zorientovat se ve svých emocích. Dominik se naučil pracovat s těmi negativními. "Dnes se je snažím vnímat, než že bych se před nima snažil utíkat. Teď už chápu, že i špatný pocit je v pořádku a dává mi důležité signály. Dřív jsem ty těžké pocity hromadil, což vedlo až k úzkostem. Teď si dávám prostor své trápení prožít.”

Petrovi se těsně po ukončení programu proměnily jeho emoce vůči rodičům. “Dřív jsem býval u hrobu mamky zmrzlej, co jsem jí říkal, jsem cedil mezi zuby, teď poprvé po mnoha letech od jejího úmrtí jsem zažil, že jsem s ní mluvil uvolněně s humorem a lehkostí.”

Program je vlastně taková “Sebeškola” prostě způsoby, nástroje a lektoři, kteří směřují váš pohled sami k sobě. “Někteří lidé se toho bojí, ale přináší to do života poměrně velké nové dobrodružství. Poznáváte své myšlenky, emoce, potřeby, což vám postupně přináší jasnost, pocit naplněnosti, spokojenosti a také lepší schopnost nejen vztahu k sobě, ale i k druhým. Samozřejmě, že to nejde vždy hladce. Někdy je ta cesta i bolavá a trnitá, ale pořád jsou to trny, které si v sobě jinak neseme pořád, tady je společně aspoň vytáhneme,” popisuje sebeobjevování Michaela.

Kdo vlastně celý kurz vede a jakou má strukturu?

Výhodou je pestrost, protože ne každému vyhovuje stejný přístup. V programu se proto setkáte s osmi lektory. Každý z nichž je mistrem ve svém oboru. “Věřím, že jednotlivé světové směry a filosofie se doplňují a podporují, nikoliv naopak. Proto zde používáme to, co považujeme za nejúčinnější z různých směrů. Osvojíte si tak techniky mindfulness, práci s mapou života, vnitřním kritikem, dítětem i emocemi. Setkáte se s praxí vycházející z buddhismu, západní psychologie i z šamanismu, který byl inspirací pro hledání vaší esence a nakonec vás čeká i klasický koučing, abyste dokázali změnu návyků opravdu uskutečnit,” říká Michaela.

Program stojí na 5 pilířích, které jsou základem seberozvojové práce, ať už se vydáte jakoukoli cestou. Začínáme rozvojem všímavosti. Dokud nevidíme své mentální programy a nejsme si vědomi svého chování, nemůžeme čekat, že přijde změna. V návaznosti na všímavost prohlubujeme schopnost laskavosti, soucitu a sebepřijetí. Neodsuzovat se za to, kým jsme. Tato příprava nám umožní pustit se hlouběji.

V další části pak máte možnost nahlížet svá brnění, ochranné mechanismy, stíny a postupně se tak blížit i k tomu, co je za těmito všemi vrstvami. Navazující část je zaměřena na prohloubení spojení s vaší esencí a životní vizí. A samozřejmě nakonec je nutné všechny vhledy integrovat do každodennosti. Bez této části by nic z předešlé práce nemělo dopad.

Pokud chcete vědět více o lektorech a možnostech přihlášení se do tohoto programu, podívejte se na www.sebeskola.cz a najděte si program: Transformační cyklus 1

Témata tohoto článku: čeští autoři

Tisk


Přidejte komentář k článku: