Hledáním jinde přehlédneme to prosté zde

Jak nás hledání sama sebe, hledání něčeho, co tu už není, může přivést až na úplné dno.

Hledáním jinde přehlédneme to prosté zde

Autor knihy, Joey Lott, popisuje, jak se po letech hledání štěstí a spokojenosti dostal do stavu naprosté bezmocnosti - zůstal jako nemocný, vyhublý bezdomovec neschopný vlastního pohybu. To však nebyl konec příběhu. V současnosti žije spokojený život se svou ženou a dětmi a sdílí svou zkušenost a pochopení.

Dlouhá léta jsem pátral po sobě samém. Hledal jsem všude, kde se dalo. Hledal jsem skoro ve všech státech USA, v několika kanadských provinciích, v Evropě a v Japonsku. Hledal jsem v knihách, v audio nahrávkách a na workshopech. Hledal jsem v halucinogenních látkách. Hledal jsem v sexu. Hledal jsem v józe. Hledal jsem v meditaci. Hledal jsem v jídle. Hledal jsem v penězích. Hledal jsem ve vztazích. Hledal jsem ve slávě. Hledal jsem v kariéře. Hledal jsem v úspěších. Hledal jsem a hledal a hledal.

I poté, co jsem vážně onemocněl a nemohl se hnout, jsem nepřestával hledat - hledat lepší myšlenky, emoce, tělesné pocity a zážitky. A až v okamžiku, kdy jsem byl už tak naprosto vyčerpaný, že jsem se nemohl pohnout ani natolik, abych sledoval myšlenku nebo se zkusil vyhnout emoci, jsem objevil sebe.

Objevil jsem sebe na tom posledním místě, kam by mě napadlo se podívat. Nalezl jsem sebe v tom, čemu jsem se snažil vyhnout. Objevil jsem, že jsem nekonečná schopnost vítat vše co je. Takže nakonec bylo jasné, že utéci od sebe samého je nemožné, protože vše co je, je mnou. To už je ono. Tohle právě teď. Zahrnuje to úplně vše. Včetně toho, co nemám rád.

A to je moje zásadní sdělení pro vás tady. Nemůžete být někdo jiný než vy samotní. Snažte se, jak chcete, nemůžete tomu uniknout. Můžete hledat sami sebe, ale to znamená vyhýbat se nebo popírat nebo odmítat to, co tu je, což jste vy. Takže, když přestanete hledat, tak se naskytne příležitost objevit sebe takoví jací jste - jako nekonečnou schopnost přijímat vše co je.

Zní to tak prostě. A je to prosté. Ale také velice jemné. Takže to často pochopíme špatně.

Je to v mnoha ohledech radikální zpráva, takže se zdá, že ji lidé často špatně pochopí. Byl to i můj případ. Slyšel jsem tuhle zprávu nesčetněkrát. Ale nikdy jsem ji opravdu nevpustil dovnitř. Myslel jsem si, že jsem ji pochopil, a tak jsem ji pustil z hlavy a znovu se dal do hledání sebe samého.

Takže se hned teď podívejme, co se stane, když budete vítat všechno, co je. Mám zkušenost, že odhalování skutečnosti takové, jaká je, pokračuje. A vypadá to, že je čím dál hlubší a bohatší. A přesto se zdá, že to vždycky začíná a končí prostým přivítáním všeho, co je. Začíná to a končí tím, že se stanete velmi, velmi prostými.




----------------------
Autor: Joey Lott, ukázka z jeho knihy "Nejlepší věc, která se nikdy nestala". 
Zdroj: http://non-dualitypress.org/, přeložil: Honza, editoval a připravil k publikování: Joshi

Témata tohoto článku: Joey Lott

Tisk


Přidejte komentář k článku: