Kdo vytváří a ovládá myšlenky? - Joshi

Zajímalo by mě něco o myšlenkách. Tak nějak začínám vnímat, že myšlenky SE OBJEVUJÍ. Ale vlastně stále mi není jasné, jaký k nim mám (jakoby) vztah.

Otázka: Ahoj, následuju Tvou výzvu na mozaice ohledně ptaní se a tak se tedy ptám :) Zajímalo by mě něco o myšlenkách. Tak nějak začínám vnímat, že myšlenky SE OBJEVUJÍ. Ale vlastně stále mi není jasné, jaký k nim mám (jakoby) vztah. Pokud je nevytvářím, kdo je teda vytváří (to zní divně, co?). Respektive, MŮŽU SVOJE MYŠLENKY NĚJAK OVLÁDAT NEBO ABSOLUTNĚ NE? Nebo jak to s těma myšlenka teda chodí? :) Díky moc, díky moc, měj se fain.

Odpověď: Ahoj, děkuji za tvou otázku. Odpovím ti na ni, ovšem prozkoumej prosím sám, jak to vlastně je. Ne čtením, ale zkoumáním v sobě samotném. Píšeš, že to začínáš nějak vnímat, takže jsi na správné stopě.

Stejně tak jako tvojí i mou zkušeností je, že myšlenky se objevují a a pak zase mizí. Odkud?

To stačí prozkoumat, obvykle říkáme, že se objevují v hlavě, ovšem pokud se tímto "směrem" podíváme, zjistíme, že v tomto "místě" je ve skutečnosti prázdný prostor, který nemá hranice a tedy ani určité určení místa.

Můžeme tedy takto snadno zjistit a prožívat, že myšlenky se objevují a zase mizí v prázdnotě, v tichu.

Teď lze také prozkoumat, jaký máme my k těmto myšlenkám vztah a zda je ovládáme a pokud ano, tak jak. V tomto případě, tedy víme co jsou myšlenky, odkud vznikají a kde mizí a je třeba zjistit, co jsme my.

Jsme tím, co si tyto myšlenky uvědomuje. Co to je? Je to uvědomující princip, něco co tu je neustále a uvědomuje si vše co se děje. Je to něco co se nemění a jen pozoruje a uvědomuje si. Je to ono ticho a prázdnota, onen neohraničený prostor, v kterém vše probíhá.

My jsme tímto prostorem, neustále. Vše ostatní se mění, tělo se mění, roste nebo se scrvkává, myšlenky se objevují nebo mizí, pocity vznikají a mizí atd. atd. Pokud objevíme a prozkoumáme, zda to opravdu takto funguje, objevíme i odpověď na otázku, jaký máme vztah k myšlenkám. Myšlenky vznikají a zanikají v nás, jsou naší součástí, ale zároveň nás nijak neovlivňují a nemohou se nás dotknout, jako prázdný prostor jsme neustále svobodní a klidní.

Vše vniká samo od sebe v nás a my nejenže nemyslíme, ale ani nic neděláme, neříkáme ani necítíme, to vše jsou jen události a pohyby v
nás, v nekonečném prostoru, které vznikají a zanikají sami od sebe, není zde nikdo, kdo by je dělal.

Tak, zkus to prozkoumat, zda to tak je nebo ne. A klidně pak zase napiš, budu rád.

Reakce na odpověď: Ahoj, děkuju moc za nasměrování. Prozkoumám to. Jestli na mě časem vyskočí nějaká další (smysluplná) otázka, zase Ti ji pošlu :) Díky, do té doby se měj.

Témata tohoto článku: Joshi, mysl

Tisk


Přidejte komentář k článku: