Čtvrtá advaitová show

Dnes začíná dotazem jakéhosi (posluchače) Michala o podobnosti jógových praktik a advaity. Mluvíme také o depresi, závislosti, LSD, jógickém cestování.. prostě o tom běžně k dostání. A Bob mluví také o své sbírce Rolls-Royců, které si schovává za domem.

Vítejte v advaitové show.. tady je Cameron, a já dnes začnu tím, že položím Bobovi otázku, kterou mi poslal emailem jeden z našich posluchačů (:-), Michal nebo Míšal, Mišel překládá naše šou do češtiny, což oceňujeme.. protože Bob ani já česky neumíme, takže, jsem rád že aspoň někdo tu mluví česky, jako všichni ti česky mluvící posluchači naší šou..

Takže Míšova otázka Bobe, přečtu ji z emailu, tady je: "Jóga je založená na kultivaci, kontrole, co nejlepším starání se o své zdraví a zdraví svých vztahů s okolím, životní prostředí a tak dále, praktikováním zdravé životní cesty - sattvického vegetariánského stravování, pokračujících tělesných a myšlenkových cvičení včetně pránájámy, opakování mantry nebo zpívání bhadžanů. Touto cestou tě tvůj jógový učitel vede k jednotě se světlem, Svrchovaným. Myslíš si, že je soulad mezi jógou a advaita védantou, které učíš nebo o které mluvíš, i když jedna z nich učí usilování - praktikování a mání kontroly nad svým životem a druhá ne? Je jejich cíl stejný nebo rozdílný?"

Máš cíl? Je v advaitě cíl Bobe?

Bob: No, advaita je aktem bezprostředního spatřování nebo rozpoznání své vlastní pravé podstaty. A advaita jako nedualita znamená, že tu nemůže být nic jiného, když je nedualita Přítomností, vždypřítomnou, všudepřítomnou, nemůže zde být již nic co jí není. Takže jóga, jako taková, toto je.. toto tělo je tvarem energie skrze který se tato čistá inteligence-energie projevuje a toto vozidlo potřebuje, vlastně nepotřebuje připravit na fungování, o což se budou někteří lidé starat více než ostatní. Je to přesně jako když se někteří lidé budou více starat o své auto, správný benzín, olej, umývání a tak dokola, a jiní ho mezitím prostě ojedou a nechají, co z něj zbude, ale ta sama idea, chtít si zvyknout na tato cvičení, kdo to dokáže? U všech těch učitelů a toho mála lidí kteří cvičí, je třeba nějaký budoucí čas. ..? ..ale pokud se podívají rozpoznají, že to přitom vůbec neopustili. A když to udělají, nebo jestli to vůbec udělají, asi ano.. to co si myslí, že dosáhli, tak si také pak uvědomí, že to tím vždy bylo, že to bylo vždy zřejmé a evidentní, jen to neviděli. Takže, jestli vám někdo říká, abyste dělali cvičení, jógu, aby se vaše tělo cítilo dobře, tak na tom není nic špatného, je to součástí fungování vnějšku esence, ale navždy platí, že jste tím vždy již byli a že nikdy nebudete ničím jiným.

Cameron: Myslíš si, že dělat něco, abychom poznali svou jednotu s Božstvím nebo soulad, ten akt, že se snažíš něco dělat, aby sis to uvědomil vede, na prvním místě, k posílení konceptu dvojnosti?

Bob: Ano, přesně tak. Jak říkáme.. hledání se pak samo stane problémem, protože hledání vždy vyžaduje někoho nebo něco co tu již teď není nebo že to získáte někdy v budoucnosti například přes cvičení nebo cokoli, co může přinést ovoce v budoucnosti, ale to vše vychází z idee, pocitu oddělení který si, jako malé dítě, přejeme dosáhnout nebo tak nějak. Ale když si uvědomíte, že je realizace neduální, jedna bez druhého, tak pochopíte, že jste tím vždy byli a hledání opadne, a když přestanete hledat, uvidíte, že bez této myšlenky a idee hledání (nalezení) stále vidíte, stále slyšíte, stále fungujete, vaše srdce stále bije, fungování se stále děje a vy si uvědomíte, že se hledání odehrává v mysli a že přirozeností mysli je neustále rozdělovat, takže jak by vůbec mohla rozumět nedualitě, když vytváří, formuje nebo hledá cestu celou dobu.

Cameron: Takže, když tomu nerozumíme myslí, čím tomu rozumíme?

přeloženo je jen prvních 5 minut 5:10 V případě velkého zájmu přeložím co říkají dál, na požádání :-)) 

Připravil: Míša
Zdroj: http://advaita.thepodcastnetwork.com/

Témata tohoto článku: advaitová show

Tisk


Přidejte komentář k článku: