Uctívání obrázků z hlediska nedvojnosti - Joshi

Na cestě hledajících se často objevují různé obrázky a fotografie guruů, svatých hor a podobně. Občas mají hledající těchto obrázků plnou stěnu, poličky, vitrýny a podobně.




Na cestě hledajících se často objevují různé obrázky a fotografie guruů, svatých hor a podobně. Občas mají hledající těchto obrázků plnou stěnu, poličky, vitrýny a podobně. Já sám jsem jich měl několik a s velkou chutí si je tiskl z internetu na velký formát a polepoval stěnu pokoje na koleji. Pamatuji si i na to jak mne trápilo, když jsem si tiskl fotografii Nisargadatty z interentu a v Googlu jsem si našel tu samou na jedné verzi se Nisargadatta díval mírně vlevo a na druhé vpravo, nebylo jasné která je správně a na které je uměle otočena. Říkal jsem si, musím mít tu správnou jinak nebude ten jeho pohled, ty jeho oči fungovat a nebudu mít z pohledu na tu fotografii takový duchovní užitek. Jaký užitek přesně jsem si představoval jsem ani nevěděl, zřejmě jsem měl prostě takovou tu všeoběcně mlhavou představu o získání, dosažení osvícení.

Jednou jsem všechny fotky sundal a někam založil, jaká úleva, vždyť štěstí a skutečnost je všude, kam se podíváme, obrázků není potřeba. Skutečností, kterou jsme hledali v obrázku jsme my samotní.

Z hlediska skutečnosti, nedvojnosti, jednoty vesmíru je uctívání fotografií a obrázků zcela mylné, udržuje hledajícího v dualitě a hledání, honem za fantomem získání něčeho někde jinde než v něm Samotném.

Nepopírám tímto nesporné účinky hledění na svaté obrázky z hlediska možného zklidnění myšlenek, inspirace a různých duševních, duchovních zážitků a změn.

Z hlediska osvícení, realizace a nalezení nekonečné vždy přítomné skutečnosti, která je právě teď a tady je pohled a použití fotek a obrázků zcela pochybený.

Ostatně vyzkoušejte si sami, pohlédněte na nějaký svatý obrázek, poté pohlédněte na něco jiného, třeba na ledničku, poté pohlédněte například na svou manželku a nakonec zavřete oči. Co zjistíte? Každý pohled byl jiný a přinášel sebou jiný zážitek. To co zůstávalo po celou dobu stejné, jste vy samotní jakožto uvědomující si princip všeho viděného a pociťovaného.

Je to prosté. Jste to vy samotní.

Témata tohoto článku: Joshi, nedvojnost

Tisk


Přidejte komentář k článku: