Protichůdnost rad a doporučení - John Wheeler

Trápí mne stále ještě jedna otázka. Pokud je zde pouze přítomné uvědomování a pokud je to všudepřítomné a všeobsahující, proč tedy vyzýváte hledající, aby měli vůli to prozkoumat a skrze něco prohlédnout ? Jiný učitel říká, že je něco jiného "prohlédnutí" a "prohlédnout".



Otázka pokračuje: V jednom z případů je tam stále někdo. V druhém nikdo není. V těchto dvou radách je obrovský rozdíl. Mě se zdá, že vy mluvíte k někomu, k individualitám. Ale současně říkáte, že tu není žádný konatel. Proč takový rozpor? Již jste mi na tohle odpovídal před několika měsíci, ale stále mi to není jasné. Jiní učitelé jsou jasnější. Nemluví k nikomu. Nedávají žádné doporučení. Vědomí spíše popisují než předepisují. Tak tohle je pro mne zásadní bod, který mi brání pochopení.

John: Všechna slova a doporučení jsou protichůdná, protože jsou to prostě jen symboly poukazující na něco. I ty nejjasnější slova jsou plné děr a paradoxů, pokud je prozkoumáte. Ale to je prostě přirozenost slov. Zapomeňte na slova. Uvědomujte si sebe jako nepopřetelné přítomné vědomí. To je vše co tu je, a vy jste tím. Máte o tom nějaké pochybnosti?

Otázka: Díky, ale pro Vás jsou "prohlédnutí" a "musíte mít vůli prohlédnout" stejné doporučení? Já v tom vidím velký rozdíl, ikdyž jsou to oboje jen koncepty.

John: Jsou to všechno jenom koncepty (mentální výtvory). Analyzovat koncepty a jejich vlastnosti a rozdíly Vás udrží zaseknuté a točící se v myšlenkách. Co si je ve Vás vědomo těchto myšlenek a konceptů? To je to na co tyhle slova poukazují. Odpověď není v myšlenkách. Je to bezmyšlenkovité rozpoznání přítomného uvědomování, kterým jste.

Témata tohoto článku: John Wheeler

Tisk


Přidejte komentář k článku: