6 základních pravidel úklidu

Marie Kondo, japonská odbornice na uklízení pomáhá lidem proměnit domovy v klidné a inspirativní prostředí. Zde je ukázka z její knihy Žít s radostí:

6 základních pravidel úklidu Při uklízení, do jakého se hodláte pustit, nejde o to, abyste svou domácnost zbavili nepotřebného haraburdí nebo si jen tak naoko honem uklidili kvůli návštěvě. Spíš tu jde o to, abyste si uklidili tak, že to vnese radost do vašeho života a jednou provždy vám ho změní.

Když si uklidíte po způsobu KonMari, dočkáte se několika změn. Především, až si jedinkrát a jednou provždy uklidíte, už nikdy nezažijete nepořádek. Navíc si uděláte jasno ve svých hodnotách a v tom, co chcete dělat. Naučíte se dobře pečovat o svůj majetek a budete se každý den cítit spokojení. Klíčem k tomu, aby se vám to povedlo, je uklidit si rychle a dokonale, zvládnout všechno na jeden zátah. Jakmile jednou poznáte, jaký to je pocit, mít domácnost v pravém slova smyslu dokonale uklizenou, už nikdy nebudete chtít zažít nepořádek a ten pocit bude tak silný, že vám dodá energii pořádek udržovat.

1. Odhodlejte se k úklidu

Metoda KonMari se může zdát trochu těžká. Rozhodně vyžaduje čas a úsilí. Tuto knihu jste si ale pořídili s úmyslem o pořádný úklid se aspoň pokusit, tak prosím čtěte dál. A věřte si. Jakmile se do toho jednou pustíte, stačí jen dodržovat správný postup.

2. Představte si svůj ideální životní styl

Myslete na to, v jaké domácnosti byste chtěli žít a jak v ní chcete žít. Jinými slovy, představte si svůj ideální životní styl. Pokud rádi kreslíte, načrtněte si, jak by měl vypadat. Jestliže raději píšete, popište si ho do sešitu. Můžete si také vystříhat fotografie z časopisů. Že byste se raději pustili rovnou do uklízení? Jenže to je právě ten důvod, proč se tolik lidí po úklidu vrací do starých kolejí. Když si představíte svůj ideální životní styl, vlastně si tím ujasníte, proč chcete uklízet, a stanovíte si způsob života, jaký byste chtěli vést, až úklid dokončíte. Uklízení tak bude ve vašem životě představovat nesmírné významný bod zlomu. Proto si dobře promyslete, o jaký životní styl usilujete.

3. Nejprve dokončete třídění

Pro lidi, kteří nikdy nedokážou úklid dokončit, je mimo jiné typické, že se snaží všechno někam uložit, aniž se čehokoli zbaví. Když se pak věci uklidí, v domácnosti sice zdánlivé vládne pořádek, ale pokud jsou úložné prostory plné nepotřebných věcí, není možné v nich pořádek udržet, a to nevyhnutelné vede k návratu do starých kolejí. Klíčem k úspěšnému úklidu je to, že nejprve věci probereme. Plánovat si, kam a do čeho je uložíte, můžete, až budete rozhodnutí, co si ponecháte a čeho se zbavíte, protože teprve tehdy budete osít jasnou představu o tom, kolik je toho vlastně třeba uložit.

Když budete myslet na to, kam to všechno uložíte, nebo si dělat starosti s tím, jestli se vám to vůbec někam vejde, bude vás to od třídění jenom rozptylovat a vy s ním nebudete nikdy hotovi. To by byla hrozná škoda, a tak raději berte jakákoli 'Možná řešení, k nimž se při probírání věcí uchýlíte, jako provizorní, a věnujte veškerou pozornost třídění podle dané kategorie. V tom spočívá tajemství rychle udělané práce.
 
4. Uklízejte podle kategorie, nikoli podle místa

Jednou z nejčastějších chyb, jakých se lidé dopouštějí, je, že postupují po místnostech. Takový přístup nefunguje, protože si pak člověk myslí, že uklidil, a přitom vlastně jen přesunul věci z jednoho místa na druhé nebo roztrousil předměty jedné kategorie po celé domácnosti, takže si nemůže udělat jasnou představu o tom, kolik věcí skutečné vlastní. Správným přístupem je uklízení podle kategorií. Znamená to uklidit všechny věci z určité kategorie na jeden zátah. Když například uklízíte kategorii oblečení, první krok spočívá v tom, že z celé domácnosti sesbíráte všechny kousky oděvu a shromáždíte je na jednom místě. To vám umožní objektivně vidět, kolik jich přesně máte. Nehledě k tomu, že když budete mít před očima tu ohromnou haldu oblečení, budete nuceni si přiznat, jak špatně jste se svým majetkem nakládali. Proto je tak důležité získat jasnou představu o čirém množství věcí v každé kategorii.

5. Dodržujte správné pořadí

Kromě uklízení podle kategorií je rovněž nesmírně důležité dodržet jejich správné pořadí, a to oblečení, knihy, papíry, komono (různé) a nakonec předměty, které mají sentimentální význam. Stalo se vám někdy, že jste při úklidu narazili na staré fotografie, a než jste se nadáli, strávili jste jejich prohlížením několik hodin? To je velmi častý zádrhel a jasně dokládá, proč je tak zásadní uklízet ve správném pořadí, které je záměrně zvolené tak, aby vám pomáhalo tříbit si schopnost rozlišovat, co vám přináší radost. Pro nácvik této dovednosti je oblečení ideální, kdežto fotografie a další předměty sentimentálního charakteru jsou typickými představiteli toho, čeho byste se neměli dotýkat, dokud si tuto dovednost neosvojíte.

6. Ptejte se sami sebe, jestli vám něco dělá radost

Kritériem při rozhodování, co si ponechat a co vyhodit, je to, jestli ve vás daná věc vyvolává radost. Když o něčem rozhodujete, je důležité se toho dotýkat, a to myslím tak, že to budete pevně držet oběma rukama, jako byste se s tím snažili spojit. Dávejte dobrý pozor na to, jak přitom reaguje vaše tělo. Když vám něco přináší radost, měli byste cítit nepatrné vzrušení, jako kdyby se buňky ve vašem těle nadnášely. Zato vezmete-li do rukou něco, co vám radost nedělá, budete mít pocit, že vám tělo těžkne.

Mějte na paměti, že vybíráte nikoli to, co vyhodit, ale co si ponechat. Nechte si pouze věci, které vám dělají radost. A až budete vyhazovat cokoli, co vám radost nedělá, nezapomeňte každé věci poděkovat, než se s ní rozloučíte. Když předměty, které patřily do vašeho života, pouštíte do světa s pocitem vděčnosti, učíte se víc si věcí ve svém životě vážit a máte chuť o ně lépe pečovat.

Ukázka je z knihy Marie Kondo: Žít s radostí - Klíč k trvale uklizené domácnosti. 

Témata tohoto článku: knihy

Tisk


Přidejte komentář k článku: